Založ si blog

Blog č. 12 – Vyfarbiť si svet

Občas sa človeku stane.. Taký blbý pocit. Také čudné čudno vo vás, ktoré nejde ani zalepiť, ani prehliadnuť, ani rozmotať. Čudno. Blbý pocit.

Zdá sa vám, že všetci ostatní fungujú oveľa lepšie ako vy. Všetci ostatní to vedia so svetom oveľa lepšie ako vy. So svetom, so životom. Tá má lepšiu prácu. Je šikovnejšia v domácnosti. Ten zarába viac peňazí. Tá rozpráva viacerými jazykmi a ešte aj utretý prach majú doma. Všetko lepšie. Všetci lepší.

To čudno v našich žalúdkoch je pomerne nepríjemná vec. Podobá sa nejakému kusu nestráviteľného jedla, ktoré v podstate ani veľmi nechutilo. Čudná v našich žalúdkoch, čudná v našich životoch. Prečo ona? Prečo nie ja?

Aj chudšia je…  Má lepšiu školu? Má lepšieho manžela? Mala v živote viac šťastia? Prečo on? Mal viac kamarátov? Takých, čo ho posunuli? Vsadil na lepšie karty, rozumnejšie karty?

Alebo… možno len hral s kartami takými, ako nám to život, osud rozdal. Každému iné, každému niečo. Možno je to o odvahe. A možno je to o tom, že to podstatné, je očiam naozaj neviditeľné. Antoine by mal radosť..

To ligotavé auto, áno, to vidno. Aj tie dovolenky, pekný makeup. To vidno. Tie choroby a hádky doma, to už až tak nie. Lieky. Terapeuti. Možno iné závislosti… Rozvod… Rozvod za dverami niekedy nevidno.  

Každému nám bolo nadelené niečo a každému z nás niečo chýba. Niektorým nám chýbajú veci rovnaké. Niektorým nám bolo nadelené vo väčšej miere. Iným menej, ale zásadnejšie…

„Každý si nese své břímě, letnými cestami k zimě“, spieva Jaromír… „Každý si nese to své, jak to v životě jde...“ Krásna pieseň, inak.

A tak sa strácame v tom porovnávaní. V tých frustráciách. A pritom, keď sme boli deťmi, bolo to všetko také ľahké. Vybarbili sme si to presne tak, ako sa nám to páčilo. Strecha môže byť fialová, auto aj bez farby. Oblaky svetlo zelené a tráva modrá. Pekné. Pekne sa to k sebe hodí, pekne to spolu ladí. A my sa usmievame, lebo sa nám obrázok páči. Má štýl, má šmrc. Má šmrnc, lebo sme si ho namaľovali my. Má šmrnc, lebo je podľa našich predstáv. Obrázky nakreslené podľa seba. Krásny obrázok. Náš obrázok. Krásny život. Náš život. Život nakreslený podľa seba…

Niekedy možno nevieme ako na to. Ale keď sa na chvíľku ponoríme do ticha a samoty… Keď sa zahĺbime do svojho „JA“ a svojho „MY“… Tak to tam nájdeme. Čo sa nám nepáči a čo je treba preonačiť. My tie odpovede dobre poznáme… Len nemáme čas, hľadieť na prázdny papier. Nemáme čas, hľadieť do zrkadla…

Niekedy stačí ticho. Byť sám. Byť veľa sám… Všetko sa dá vždy rozobrať. Prekresliť, premaľovať, znovu zložiť a poskladať. Niečo z toho vyhodiť. Ale maľujte vždy podľa seba. Ako sa to páči vám. Potom to bude celé dobré.

Potom to čudné čudno… Jednoducho zmizne.  

Blog č. 31 – Vlády diktatúr

22.03.2024

Niekedy rozmýšľam, ktorý predmet v škole by mal byť taký ten „najdôležitejší“? Na čom by mali rodičia bazírovať? Aby decko nosilo jednotky…? Aby sa učilo? Je to matematika? Aby si vedelo zrátať veci dohromady a nebolo úplne vytreté v tomto svete? Alebo jazyk, aby vedelo utiecť, keď by bolo treba? Do Ameriky? Anglicka? Alebo kde treba, skrátka? [...]

Blog č. 30 – Prečo si neveríme?!… Čoho sa bojíme?!… Zlé už sa deje…

22.03.2024

A ja tu nechcem písať o politike, alebo čo… To nie.. Budú tie voľby prezidentské… A práve preto píšem, ale.. Nechcem písať o politike… Len možno o nás, že prečo sme takí akí sme a prečo… Nemáme k sebe samým dostatok úcty a rešpektu, lásky a uznania, aby sme si raz dovolili zdvihnúť ruku, otvoriť ústa [...]

Blog č. 29 – Calling to JC…

13.12.2023

Zvoní to.. A ja mám toho na srdci veľa. Celú záplavu myšlienok, slov, viet, sťažností, nepochopenia. Duša sa mi búri. Vrie to vo mne. A ja viem, že… Onedlho bude mať narodeniny. Viem, že toho má veľa, viem že… Je busy. Stále je busy.. A možno to nezdvihne a ja vôbec nebudem vedieť, čo si o tom celom myslí, ale musím.. Musím to [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

allmarvellous

Everything is marvellous... Or maybe not...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 23353x
Priemerná čítanosť článkov: 753x

Autor blogu

Kategórie